Barion Pixel

Az egyes növénykultúrák betegségei és a kezelésük lehetőségei

Melyek az egyes növénykultúrák betegségei, amelyekkel növénytermelésben muszáj felvenni a harcot? Megmutatjuk a gyakori rendellenességeket.
Növénykultúrák betegségei

Melyek az egyes növénykultúrák betegségei, amelyekkel a gazdáknak és termelőknek viszonylag gyakran gyűlik meg a bajuk? Milyen úton és módon lehet eredményesen védekezni a felsorolt rendellenességek szemben akár előrelátóan, akár utólag?

A cikkben ezekre a kérdésekre fogjuk keresni a választ. Célzottan a legtöbbször előforduló betegségeket soroljuk majd fel. Mindezek mellett valamennyinél teszünk utalást a kezelés, illetve a védekezés lehetséges módjára is majd.

Sőt, a bejegyzés végén a növényvédelem feladatainak gyors, egyszerű és időhatékony naplózásához is mutatunk majd egy praktikát. Vágjunk is bele a részletekbe!

Növénykultúrák betegségei

Növénykultúrák betegségei - lisztharmat

Lisztharmat

A lisztharmat sajnos egy kimondottan gyakori növénybetegség. Onnan ismerhető fel szabad szemmel is, hogy fehér színű poros bevonat jelentkezik a növény levelein és száraiban. Fontos tudni, hogy egy gomba által okozott rendellenességről van szó.

Hátránya, hogy egyrészt a fotoszintézist korlátozza, másrészt nagymértékben csökkenti a növény termését. Védekezni ellene célzott permetezéssel lehet, méghozzá speciálisan erre a célra való vegyszerrel.

Búza törpülés

Búza törpülésnél egy vírusos betegségről beszélhetünk, amelyik célzottan a kalászosokat, azon belül is a búzanövényeket veszélyezteti és támadja meg. Nemkívánatos jelenség, ugyanis a hatására a búza növényei elmaradnak a normális növekedésben.

Ebből kifolyólag a kedvezőtlen folyamat hatására csökkenni fog a termésátlag, ráadásul még rossz minőségű gabonával is kell számolni. Érdekesség még, hogy rendellenesség terjedése rendszerint rovarok közvetítésével történik.

A védekezés lehetséges módja szintén a permetezés, akár már az őszi növényvédelem keretei között, akár tavasszal.

Rózsaszínű penész

A rózsaszínű penész, másnéven Botrytis cinerea kialakulása egy kártékony gombához köthető. Mégpedig ez a gomba váltja ki a növények szürke színű, poros bevonatát. Elsősorban a gyümölcsökön és virágokon jelenik meg.

Mondanunk sem kell, hogy roppant kártékony, ezért kulcsfontosságú a hatékony védekezés vele szemben. Az erre szakosodott online és offline mezőgazdasági boltokban célzottan rózsaszínű penész elleni vegyszert javasolt keresni.

Levélfoltosság

Idegen nyelvi környezetben Leaf Spot néven lehet találkozni vele. A levélfoltosság különböző gombák és baktériumok által okozott betegségek csoportjára enged következtetni. Onnan lehet észrevenni, hogy sötét vagy sárga foltok jelennek meg a növények levelein.

Ennek természetesen szintén egy negatív hatása lesz a fejlődésre nézve. Merthogy a levélfoltosság nagymértékben csökkenti a fotoszintézist, aminek a következményében az általános növekedést is látványosan visszafogja.

Rozsdabetegség

A rozsdabetegség során a növény levelein, szárain és gyakran a virágokon is narancssárga vagy rozsdabarna foltok és púpok jelennek meg, ami a növények gyengüléséhez és terméshozam csökkenéséhez vezet.

Tűzelhalás

Az egyes növénykultúrák betegségei között bizony a tűzelhalás is gyakorinak számít. Tudni kell vele kapcsolatban, hogy egy speciális baktérium által okozott betegségnek számít. Főként a gyümölcsfákat és rózsákat támadja meg, illetve veszélyezteti.

Hatására a beteg hajtások elfeketednek, ami látványra sem szívderítő. Nagyobb baj, hogy az ágakon rövid idő elteltével sebek jelennek meg, amelyekből narancsos-barna színű folyadék szivárog. A mielőbbi beavatkozás kulcsfontosságú, hiszen a rendellenesség hamar tovább tud terjedni.

Konklúzió

Az egyes növénykultúrák betegségeinek felsorolását sajnos hosszan tudnánk még folytatni, mert rendkívül szerteágazó a problémakör. De ennek a ténye is rávilágít a felkészültség, a proaktív védekezés fontosságára.

Növénykultúrák betegségei - növényvédelem

Növénytermesztőként az a kézenfekvő megközelítés, ha az általunk termelt növényekre vonatkozóan ismerjük a szóba jöhető kórokozókat, baktériumokat és betegségeket. Plusz az sem hátrány, ha a növényvédelem lehetséges módszereivel, illetve vegyszereivel is tisztában vagyunk.

Mi pedig adunk egy extra tippet a naplózási feladatok minél inkább egyszerű, továbbá fenntartható kivitelezéséhez máris az alábbi bekezdésben.

Kézenfekvő megoldás a növényvédelem feladatainak naplózásához

Egy gazda életében a rendelkezésre álló idő kétségtelenül az egyik, ha nem a legszűkösebb erőforrás. Ennek fényében nem keveseknél okoz fejtörést a 2023-tól érvénybe lépett e-adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése.

Mi is a probléma valójában?

Egy gazda a munkájából fakadóan nem járkál egész nap laptoppal a kezében. Több a feladat annál is, minthogy bonyolult táblázatok folyamatos babrálásával menjen az idő. Pontosan ezeket a sokakat érintő problémákat ismertük fel nemrégiben, amire ki is dolgoztuk a kézenfekvő megoldást: az e-Permetezés App-ot!

Mi mindenben segít az applikáció egész pontosan?

Egyrészt a növényvédelmi kezelésekhez köthető adatok beküldését teszi lehetővé. Olyan formában, hogy az adatok közvetlenül a NÉBIH felületére érkeznek be. Előnye még, hogy okostelefonról vagy táblagépről is működik, miközben percek alatt bárki el tudja sajátítani a használatát.

Sem informatikai előképzettség, sem tapasztalat nem szükséges hozzá Elég egy okostelefon, illetve a stabil internet elérés. Egyszerű, könnyen kezelhető megoldás, amely ráadásul mindig kéznél lehet.

Kattintson és tekintse meg Ön is,
milyen a növényvédelem adatszolgáltatási feladatainak gyors és hatékony teljesítése.

Cikk megosztása

Email
Facebook

Kapcsolódó bejegyzések

Próbálja ki Ön is az E-Permetezés App-ot!

Csak az elérhetőségeit szükséges megadnia és tesztelheti is az alkalmazásunkat!