Barion Pixel

A permetezés időpontjának kiválasztása

A permetezés időpontjának kiválasztása. A permetezés időpontjának kiválasztása és az azt befolyásoló kritikus tényezők.
Permetezés

A permetezés időpontjának kiválasztása kritikus fontosságú szerepet játszik a növényvédelem hatékonyságában és a környezeti fenntarthatóságban. Viszont amennyire lényeges, olyannyira összetett feladat, amibe könnyen beletörhet az ember bicskája.

Úgyhogy emiatt szerettük volna külön részletezni az időzítést befolyásoló tényezőket. A cikkben egyesével megyünk végig a szempontokon, amelyeknek az elemzése segíthet telibe találni a permetezés optimális idejét. Célszerű jegyzetfüzettel együtt olvasni a cikket, majd pedig a gyakorlatban is megvalósítani a leírtakat.

A permetezés időpontját befolyásoló növénytani szempontok

Mindegy, hogy gabonafélék, zöldségek és gyümölcsök, cukoripari, olajtartalmú, textilipari vagy takarmánynövények védelméről van szó. A permetezés időpontjának kiválasztásakor kulcsfontosságú figyelembe venni egyrészt a növény fajtáját, másrészt a fejlődési stádiumát.

Hogy egy példát mondjunk, bizonyos fajoknak a virágzás vagy a gyümölcsképződés időszakában van szükségük védelemre. Ellenben más fajokat a levélzet fejlődési szakaszában érdemes permetezni. Erre mindenképp gondolni kell tehát az időzítésnél, mondjuk az őszi növényvédelem kapcsán.

Célszerű figyelmet fordítani az időjárási tényezőkre is

Permetezés - időjárási tényezők

Beleértve a szél, az eső, az aktuálisan uralkodó napi átlaghőmérséklet, vagy a páratartalom hatásait. Ezek egytől egyig olyan tényezők, amelyek hatással lehetnek a permetezés hatékonyságára akár pozitív, akár negatív értelemben.

Esős időjárási viszonyok mellett például egyáltalán nem ajánlott a permetezés. Amiatt, mivel a csapadék hatására a permetezőszer lemosódik a növényről, vagyis a növényvédelem nem lesz hatékony.

Mindenképp a kártevők és betegségek figyelembevételével javasolt időzíteni

Permetezés - betegség

Elvégre maga a művelet is azt szolgálja, hogy a növényekre roppant veszélyes kártevők és a különféle betegségek ne tudják negatívan befolyásolni a terméshozamot. Ismerni kell tehát az egyes növénykultúrákat potenciálisan fenyegető betegségeket és kártevőket.

Minél hamarabb sikerül észlelni a növényzetben a rovarok, kártevők és betegségek jelenlétét, annál gyorsabban tudunk beavatkozni. Ennek köszönhetően egyrészt csökkenteni lehet az alkalmazott permetezőszerek mennyiségét, másrészt hatékonyabb lehet a növényvédelem.

A permetezés időpontjának kiválasztása tervezést és szervezést igényel

Egy gazdaságban évszaktól és időjárástól függetlenül számtalan feladat akad. Ezeket jól meg kell szervezni és össze kell hangolni, hogy mindenre jusson szabad kapacitás a megfelelő időben. Ez elmondható a permetezésről is.

Érdemes előre tervezni, aminek a kézenfekvő eszköze egy átfogó növényvédelmi terv készítése. Amely magában foglalja

  • a permetezési feladatok időpontjainak várható ütemezését;
  • igazodva a termesztett növények fejlődési szakaszaihoz;
  • valamint a permetezőszerek típusának és mennyiségének meghatározását.

Nem árt a környezeti fenntarthatóság figyelembevétele sem

A modern növényvédelmi gyakorlatoknak a környezeti fenntarthatóság is kihagyhatatlan szempontja. Minél pontosabban időzítjük a növényvédelmi teendőket, annál racionálisabb lehet az alkalmazott permetezőszer mennyiségének felhasználása. Vagyis ebben a formában csökkenteni tudjuk a környezeti terhelést.

Az engedélyek és előírások betartásáról se feledkezzünk meg

Az adott területen érvényben lévő előírások is befolyásolhatják a permetezés időpontját. Fontos, hogy a helyi és nemzeti szabályokat betartsuk, illetve ne kerüljünk jogi problémákba. Ezeket a faktorokat már a növényvédelmi terv készítésekor célszerű szem előtt tartani.

Végül, de nem utolsó sorban a permetezés után is döntő jelentőséggel bír a növények állapotának monitorozása, valamint az esetleges utókövetés. Amennyiben a permetezés hatékonysága elmarad a kívánalmaktól, akkor szükség lehet további intézkedésekre.

Konklúzió

Permetezés - konklúzió

A permetezés időpontjának kiválasztása összetett feladat. Több tényezőt kell együttesen figyelembe venni, számít a tervezés, a tapasztalat, valamint a korszerű permetezési módszerek és technológiák ismerete.

Ugyanakkor megéri célzottan foglalkozni a kérdéskörrel, hiszen a terméshozam maximalizálása múlik ezen. Nem beszélve a felmerülő költségek csökkentéséről, illetve a környezeti fenntarthatóságról, amelyek a mezőgazdasági tevékenység tartós eredményességének a kulcsát jelentik.

A permetezés időpontjának kiválasztását is segítő korszerű eszköz

Egy gazda életében a munkára fordítható idő mondhatni az egyik, ha nem a legszűkösebb erőforrás. Pontosan erre tesz rá egy lapáttal a 2023-tól érvénybe lépett e-adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése.

Mi az, ami extra nehezítést jelent?

Nincs az a gazda, aki egész nap laptoppal a kezében tud járni-kelni a földeken. Több a munka és a megoldandó probléma annál, minthogy bonyolult táblázatok folyamatos babrálásával menjen az idő. Éppen ezt a nehézséget ismertük fel nemrégiben, amire ki is dolgoztuk a kézenfekvő megoldást: az e-Permetezés App-ot!

Mi mindenben segít az applikáció egész pontosan?

  • A növényvédelmi kezelésekhez köthető adatok beküldését teszi lehetővé.
  • Úgy, hogy az adatok közvetlenül a NÉBIH felületére érkeznek be.
  • További előnye, hogy okostelefonról vagy táblagépről is működik,
  • Ráadásul percek alatt bárki el tudja sajátítani a használatát.

Sem informatikai előképzettség, sem tapasztalat nem szükséges hozzá Elég egy okostelefon, illetve a stabil internet elérés. Egyszerű, könnyen kezelhető megoldás, amely ráadásul mindig kéznél lehet.

Kattintson és tekintse meg Ön is, milyen a növényvédelem adatszolgáltatási feladatainak gyors és hatékony teljesítése.

Cikk megosztása

Email
Facebook

Kapcsolódó bejegyzések

Próbálja ki Ön is az E-Permetezés App-ot!

Csak az elérhetőségeit szükséges megadnia és tesztelheti is az alkalmazásunkat!