Barion Pixel

A növényvédelem kulcsfontosságú teendői ősszel

Az őszi növényvédelem fontossága, javasolt módszerei és gyakorlata. Mit kell tenni, hogy a kalászos növények ősszel is védve legyenek a kártevőkkel szemben?
Növényvédelem ősszel - e-permezetesapp.hu

A növényvédelem feladatairól ma már az őszi időszakban is gondoskodni kell. Egyre több gazda kénytelen szembesülni a fájdalmas ténnyel, máskülönben komoly veszélybe is kerülhet a terméshozam alakulása.

De hogyan is néz ki a gyakorlatban az adott időszaknak megfelelő növényvédelem? Milyen kártevők ellen kell megvédeni a kalászosokat, milyen szereket javasolt alkalmazni és mire érdemes odafigyelni a munkálatok során?

A bejegyzésben valamennyi kérdésre választ adunk. Bízunk benne, hogy ezzel hasznos támpontokat tudunk nyújtani az őszi növényvédelem eredményes megvalósításához.

Miért célszerű már ősszel is gondot fordítani a kalászos növényekre?

Évekkel ezelőtt köztudottan az volt a bevett gyakorlat, hogy a gazdáknak leginkább tavasszal kellett dolgozniuk a növényvédelem feladatain. Mára viszont bizonyos környezeti, illetve gazdasági változások miatt erősen ajánlott már ősztől gondot fordítani erre a kérdéskörre.

Hogy miért? Egyrészt évről évre tapasztalható, ahogy fokozatosan melegebbé válik a szeptember-október-november. Nem beszélve arról, hogy a szántóföldeket befedő hótakaróra pedig már alig emlékszik az ember.

Márpedig a globális felmelegedés – az egyéb negatív hatásai mellett – kedvez a kalászosokat veszélyeztető kártevők elterjedésének és az őszi gyomkelésnek. De másfajta változás is indokolja az őszi növényvédelmet.

A manapság rendelkezésre álló modern talajművelő eszközök és vetőgépek segítségével alacsonyabb vetőmagnormákkal lehet dolgozni. Ez bár egyrészt előnyös, ugyanakkor a hatására még inkább felértékelődik az elvetett kalászosok védelmének fontossága.

Növényvédelem fontossága

Milyen kártevők ellen ajánlott az őszi növényvédelem?

Két fő kategóriára lehet osztani azokat a kártevőket, amelyek a kalászos növényzetben megjelenő vírusok terjesztéséért felelősek. Az egyik halmaz a levéltetvek, a másik a kabócafélék csoportja. Mindkét „veszedelemnek” létezik több alfaja, az ember egyiket sem szívesen látja a vetésben.

A kulcs annak a megértése, hogy mit keresnek ezek a kártevők:

  • előszeretettel lepik el a friss vetések melletti gyomnövényzetet;
  • a szántóföldek környezetében lévő füves részeket;
  • de ugyanúgy megjelennek a gabona árvakelésen;
  • ráadásul a még learatatlan kukoricatáblákon is előszeretettel lakmároznak.

Különösen a földből éppen csak kibújt őszi búza, valamint az őszi árpa hajtások veszélyeztetettek szeptember, október, november hónapok során. Úgyhogy máris rátérünk arra, milyen eszközökkel és módszerekkel lehet gondoskodni a tartós védelmükről.

Melyek a leghatékonyabb növényvédő eszközök és módszerek ősszel?

Növényvédelem - vetőmag

A hatékony őszi növényvédelem jegyében kiindulásként eleve rovarölő szeres csávázószerrel kezelt vetőmagot javasolt elültetni. Amihez olyan speciális csávázószert a legjobb alkalmazni, amely hatásos a kelést követő időszak rovarkártevői ellen.

Hasonlóképp kiemelt jelentősége van az őszi időszakban a precíz gyomirtásnak. Amiatt, mivel a levéltetvek és kabócák szeretnek a gyomnövényeken lakmározni. Ellenben, ha nincs min élősködniük, úgy elszaporodni sem tudnak.

A cél elérése érdekében, ha egy mód van rá, használjunk a leveleken és a talajon keresztül egyaránt hatásos gyomirtószert. Ősszel, amikor egyes kalászos növények épp csak kibújnak a földből, ennek fokozott jelentősége lehet.

Oda kell figyelni arra is, hogy az alkalmazott vegyszerek hosszú tartamhatással rendelkezzenek.  Kulcsfontosságú ugyanis, hogy gyomirtó hatása a téli időszak végéig meglegyen.

Mit veszíthetünk, ha nem gondoskodunk az őszi növényvédelemről?

Egy gazda életében a permetezés, az elültetett növények megóvása egyet jelent a termést veszélyeztető károkozók elterjedésének megakadályozásával. Pontosan ezek a megfontolások vezetik az embert az őszi növényvédelem feladatainál is.

A tudatos munka kifizetődik, hiszen

  • ennek köszönhetően magasabb lehet a terméshozam;
  • nagymértékben fokozni lehet a termésbiztonságot;
  • további előny, hogy miután ősszel el van végezve a munka, tavasszal már nem lesz rá gond;
  • méghozzá taposási kár nélkül.

Amennyiben a fentieket a termőföldeken is sikerül kivitelezni, azzal komoly lépést lehet tenni a terméshozam maximalizálásának érdekében. Ezzel együtt egy lényeges szempontra nem árt még figyelmet fordítani. Ez a munkálatok minél hatékonyabb naplózása.

Kézenfekvő megoldás az őszi növényvédelem feladatainak naplózásához

Egy gazda életében az idő az egyik, ha nem a legszűkösebb erőforrás. Éppen emiatt okoz sokaknál nem kis fejtörést a 2023-tól érvénybe lépett e-adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése.

Mégsem járhat-kelhet az ember egész nap laptoppal a kezében, de a bonyolult táblázatok folyamatos töltögetésére sincs kapacitás. Ezt a sokakat érintő problémát ismertük fel nemrégiben, amire ki is dolgoztuk a kézenfekvő megoldást: az e-Permetezés App-ot!

Hogy mi mindenben segít az applikáció?

Mindenekelőtt a növényvédelmi kezelésekhez kapcsolódó adatok beküldését teszi lehetővé. Úgy, hogy az adatok közvetlenül a NÉBIH felületére érkeznek be. Okostelefonról vagy táblagépről is működik, ráadásul percek alatt bárki el tudja sajátítani a használatát.

Nem kell hozzá semmilyen informatikai előképzettség, csak egy okostelefon. Egyszerű, könnyen kezelhető és mindig kéznél van.

Kattintson és tekintse meg Ön is,
milyen az őszi növényvédelem adatszolgáltatási feladatainak faék egyszerű teljesítése.

Cikk megosztása

Email
Facebook

Kapcsolódó bejegyzések

Próbálja ki Ön is az E-Permetezés App-ot!

Csak az elérhetőségeit szükséges megadnia és tesztelheti is az alkalmazásunkat!